back
to top

ARCHITECTURE
Selected
works

Artist Community
Stuttgart

Architecture, Reconversion, interior design
(THESIS)

Year: 2011

Location : Zuffenhausen, Stuttgart

Premises:
Waggons am Nordbahnhof Artist Community & Stuttgart 21

The Waggons am Nordbahnhof Artist Community was active since 1999 near the North city Station of Stuttgart. In 20 non-operating train wagons and an empty house nearby, the artists developed step by step the favourable conditions for living and creating. Most of the wagons functioned as houses with personal studios, but some were modified and converted according to their necessities: one became a café, another one a recording studio, one was turned into a store, two were playing their role as clubs or other functions according to the event. Between the waggons, a stage was built for the concerts, festivals and the other performances that took place regularly with the approval of the city administration and Deutsche Bahn. The Waggons am Nordbahnhof Artist community was evicted in February because of the Stuttgart 21 project, as the area was part of the new planning as a residential and mixed area. In spite of the constant activity and the benefits that the community has brought to the city in the last 10 years, a new planning for the artist community was not included in the Stuttgart 21 program, leaving the relocation as the duty of the local administration.

Stuttgart 21 is an urban development project in Stuttgart, as part of the Stuttgart/Augsburg new and upgraded railway project in Baden Württemberg and Bayern. It consists in the modernization of the railway infrastructure of the city’s Central Station and the Paris – Stuttgart – Wien – Budapest connection, by replacing the tracks and platforms of the station with new infrastructure mainly located underground. The project also proposes changing the direction of the railways from N-S to V-E and also, the planning of new residential area, working areas, services, a new library and the reorganising of green spaces, public areas and streets.

NONCONFORMIST, LUDIC SPACE ON THE INSIDE,
TO CREATE PROPER SPACE FOR ARTISTIC ACTIVITIES

STRAIGHT, REGULATE ALIGNMENT ON THE OUTSIDE - RHYMING WITH THE EXISTING BAUHAUS ARCHITECTURE

My proposal for the new community is the site in Zuffenhausen. The district is mainly industrial, it is the headquarter of Porsche Industry and has a strong developing tendency emphasised by the inauguration of the new Porsche Museum in 2009.  

The site is located at the conjunction of the industrial and the residential areas of the district. The protected site hosts the building of the ex- Cooperative of Economy and Consuming and the Big Bakery. The two buildings, built in 1928 are the last remaining Bauhaus buildings in Stuttgart. The Cooperative of Economy and Consuming had the role of providing its members with goods bought or produced by the cooperative and was administered by its members – therefore the members of the Zuffenhausen community. During time, this building lost its functional necessity, the left wing being completely abandoned. The eastern side now hosts houses for East-European workers from the factories in the industrial area of Zuffenhausen. The Big Bakery was reconverted in 2003 in a Recycling Center for electronics.

Also, an important characteristic of this site is its location at even distance between the civic center of Stuttgart and the center of the nearby city Ludwigsburg – unversitary city that hosts the most important film and performance art university in Germany.

Section A

Section B

Elevation South

Elevation East

LOAD BEARING WALLS:  
INSULATING CONCRETE

SLAB:
INSULATING CONCRETE REINFORCED
WITH STEEL STRUCTURE

Hotel Hamburg

Architecture, Reconversion, interior design

Year: 2013-2016

Location: Hamburg, Germany

Contributors: Stephen Williams, Julia Erdmann, Cristina Enache, Tobias Retzko, Dorothea Thieße, Alexander Schultz, Lucia Kons-Vespa, Linda Schewe, Vivianne Hülsmeier, Filip Wawrzyniak (@ Stephen Williams Associates Hamburg)

Concept

The Hotel building - Haus C(5) - is one of the 5 buildings that compose the  Stadthöfe Complex in Hamburg. The hotel with its public areas  aim to influence the identity of the whole complex and to contribute to the  climate and the urban development of the entire neighbourhood.

The building flanks an interior patio on three sides forming 3  wings: a main one in the East enclosing the main entrance and the South and North wings.

The interior patio was sunk to 4,40 m above sea level (originally 4,92m above sea level) and a new souterrain level was created, along with other valuable exterior areas. The patio will be used as a gastronomic area with tables and sitting places in the warm months.

a Brief History of the building

The house was originally built in 1899 as the Police administration headquarters, following the plans of chief architect Christian Zimmerman. The building was placed under preservation order as historical monument. Partially destroyed in World War 2, its repairing began in 1955 when it received a new deck floor, replacing the original loft. However, the structure remained weak and a new consolidation with the help of new engineering techniques.

In the new restoration process started in 2010, the main wing was kept and restored, while the degraded side wings were to be demolished and rebuilt as they used to be, with modern technologies and consolidated structure.

Interior yard (2013)

Coat of Arms of Hamburg (located above main passage)

Main elevation (2013)

Exterior rendered image is part of an exterior render package delivered by Bloom Images, according to our architectural planning

EXCERPT FROM THE PLANNING FOR THE BUILDING APPLICATION

For confidentiality reasons, most plans, sections and interior details and images will not be publicly displayed, at least until the opening of the hotel, late 2018. If, for professional reasons, you are interested in the contribution I brought to this project, or if you would like to see a more detailed view of my architectural skills, please contact me following this link.

Elevation West (red - new walls; black - existing walls; yellow - proposal for demolishing)

Elevation South (red - new walls; black - existing walls; yellow - proposal for demolishing)

EXCERPT FROM THE PLANNING FOR THE HOTEL OPERATORS

For confidentiality reasons, most plans, sections and interior details and images will not be publicly displayed, at least until the opening of the hotel, late 2018. If, for professional reasons, you are interested in the contribution I brought to this project, or if you would like to see a more detailed view of my architectural skills, please contact me following this link.

Elevation and section detail West

Elevation and section detail South

Hotel Program

- ca. 130 rooms located in the 1-5th floors
- concierge, lobby, reception, backoffice mezzanine
- conference area in mezzanine
- 1 bar and 1 club in soutterain
- 2 restaurants  souterrain S and mezzanine N
- 1 wine cellar in souterrain
- 2 shops in ground floor
- 1 fitness room in 1st floor
- 1 rooftop terrace
- guest toilets in basement floor
- technical area and storage area in the basement

Exterior rendered images are part of an exterior render package delivered by Bloom Images, according to our architectural planning

The Winter Garten

For confidentiality reasons, most plans, sections and interior details and images will not be publicly displayed, at least until the opening of the hotel, late 2018. If, for professional reasons, you are interested in the contribution I brought to this project, or if you would like to see a more detailed view of my architectural skills, please contact me following this link.

Construction Site

go back to top ^

SEE SOME INTERIOR DESIGN >

SOME GENERATIVE STORYTELLING

< EXPLORE THE 3D SPACE

< < THE INTERGALACTIC STORY